Customer Service | Help | FAQ | PEP-Easy | Report a Data Error | About
:
Login
Tip: To view citations for the most cited journals…

PEP-Web Tip of the Day

Statistics of the number of citations for the Most Cited Journal Articles on PEP Web can be reviewed by clicking on the “See full statistics…” link located at the end of the Most Cited Journal Articles list in the PEP tab.

 

For the complete list of tips, see PEP-Web Tips on the PEP-Web support page.

Schalkwijk, F. (2007). Het Marokkanendrama. Tijdschr. Psychoanal., 13(2):134-136.

(2007). Tijdschrift voor Psychoanalyse, 13(2):134-136

Naast de bank

Het Marokkanendrama

Frans Schalkwijk

De afgelopen maanden speelde in Nederland een heftige polemiek in de kranten naar aanleiding van het verschijnen van Het Marokkanendrama, een boek van journaliste-filosofe Fleur Jurgens over de verloren generatie Marokkaanse jongeren in Amsterdam-West. ‹Een snel groeiende onderklasse van Marokkaanse jongeren zorgt daar voortdurend voor overlast: van tasjesroof tot intimidatie van buurtbewoners. In Amsterdam verlaten bijna zeven op de tien Marokkaanse jongeren het onderwijs zonder bruikbaar diploma, veertig procent is werkloos, en een op de tien staat bij de politie als verdachte geregistreerd. Bijna een op de drie jongens in justitiële jeugdinrichtingen is van Marokkaanse afkomst› (Jurgens 2007, p. 9). In mijn werk als forensisch rapporteur kom ik inderdaad regelmatig in contact met Amsterdamse jongeren met een Marokkaanse achtergrond en ik heb de discussie in de media geïnteresseerd gevolgd. Ook bezocht ik een uitverkochte discussieavond in De Rode Hoed, waar door het panel de vloer werd aangeveegd met de onwetenschappelijkheid van Jurgens' werkwijze en het gemak waarmee ze verstrekkende conclusies trok. De keus voor de titel Het Marokkanendrama leek mede te zijn ingegeven door de wens van de opdrachtgever, de onderzoeksgroep Politie en Wetenschap, dat er ‹iets prikkelends› uit moest komen. Op dezelfde wijze werd twee jaar geleden de boektitel voor een al lopend onderzoek naar gezinnen in Amsterdam-West na de moord op Theo van Gogh door Mohammed B. om publicitaire redenen plotseling veranderd in: Onzichtbare ouders — De buurt van Mohammed B. (Kleywegt 2005).

De hoge schooluitval is onrustbarend, net als de hoge werkloosheid onder die jongeren. Het is inderdaad een drama als zeventig procent van de Marokkaanse jongeren niet de uitdaging voelt en aangaat om zijn school af te maken en zichzelf daardoor in een mager toekomstperspectief plaatst. Dat tien procent van de jongens als ‹verdachte› staat geregistreerd, zegt mij wat minder. Tegenwoordig gebeurt dat namelijk ook al als je te vroeg vuurwerk afsteekt en of betrapt wordt bij de diefstal van een blikje frisdrank. In deze column ga ik verder alleen in op de zogenaamde harde-kernjongeren, vooral omdat ik daar in mijn werk mee te maken heb.

[This is a summary or excerpt from the full text of the book or article. The full text of the document is available to subscribers.]

Copyright © 2020, Psychoanalytic Electronic Publishing, ISSN 2472-6982 Customer Service | Help | FAQ | Download PEP Bibliography | Report a Data Error | About

WARNING! This text is printed for personal use. It is copyright to the journal in which it originally appeared. It is illegal to redistribute it in any form.