Customer Service | Help | FAQ | PEP-Easy | Report a Data Error | About
:
Login
Tip: To restrict search results by language…

PEP-Web Tip of the Day

The Search Tool allows you to restrict your search by Language. PEP Web contains articles written in English, French, Greek, German, Italian, Spanish, and Turkish.

For the complete list of tips, see PEP-Web Tips on the PEP-Web support page.

Gouverneur, M. (2018). Onbehagen in de spreekkamer: Verslag van: Symposium Onbehagen in de spreekkamer — Als intimiteit verwordt tot erotiek [Amsterdam, 6 oktober 2017]. Tijdschr. Psychoanal., 24(2):141-143.

(2018). Tijdschrift voor Psychoanalyse, 24(2):141-143

Onbehagen in de spreekkamer: Verslag van: Symposium Onbehagen in de spreekkamer — Als intimiteit verwordt tot erotiek [Amsterdam, 6 oktober 2017]

Mirella Gouverneur

In deze tijd wordt openlijk gesproken over seksualiteit op tv, internet en in dagbladen. Wanneer ik zo'n gesprek in de trein opvang, wil ik heel modern vinden: « Goh, wat leuk en open ». Maar meestal denk ik: « Echt, moet dat nou? Is dit niet een beetje een overshare, zo in het openbaar vervoer? » Hoe wordt er omgegaan met een gevoel van onbehagen in de spreekkamer bij het bespreken van potentieel schaamtevolle onderwerpen, zoals erotiek en seksualiteit? Ik ben geïntrigeerd. Op naar de Rode Hoed.

Frans Schalkwijk opent als dagvoorzitter het symposium. Voor de tv thuis begint een klein meisje haar lichaampje te ontdekken. « Wat doe je? » zeg je. « Niet doen », zeg je. « Heb je het naar je zin, meisje? » of zeg je niets. Een therapeut geeft een cliënt spontaan een zoen op de wang nadat de moeder van de cliënt is overleden. Wat nu? Een homoseksuele man vertelt in therapie uitgebreid over zijn masturbatie tijdens het bekijken van porno. Sinds die zitting krijgt hij geen hand meer bij het begin en het einde van de zitting, en hij breekt de therapie voortijdig af. Wat was er gebeurd? Famke Kwee bespreekt met ons, onder het mom van « vies is lekker », het ontstaan van seksualiteit, van kind tot volwassene. Aan de hand van voorbeeldcasussen van volwassenen- en kindertherapieën worden inzichten van Winnicott en Klein met betrekking tot seksuele ontwikkeling toegelicht. In de spreekkamer is het belangrijk zich te realiseren dat erotiek is geworteld in vroegkinderlijke dynamiek. Het is belangrijk om de cliënt te helpen ambivalantie te verdragen, te differentiëren en te trianguleren, en aldus te zorgen voor het behoud van de eigen derde positie.

De

[This is a summary or excerpt from the full text of the article. PEP-Web provides full-text search of the complete articles for current and archive content, but only the abstracts are displayed for current content, due to contractual obligations with the journal publishers. For details on how to read the full text of 2017 and more current articles see the publishers official website.]

Copyright © 2020, Psychoanalytic Electronic Publishing, ISSN 2472-6982 Customer Service | Help | FAQ | Download PEP Bibliography | Report a Data Error | About

WARNING! This text is printed for personal use. It is copyright to the journal in which it originally appeared. It is illegal to redistribute it in any form.