Customer Service | Help | FAQ | PEP-Easy | Report a Data Error | About
:
Login
Tip: To copy parts of an article…

PEP-Web Tip of the Day

To copy a phrase, paragraph, or large section of an article, highlight the text with the mouse and press Ctrl + C. Then to paste it, go to your text editor and press Ctrl + V.

For the complete list of tips, see PEP-Web Tips on the PEP-Web support page.

Dil, L. (2014). Jong, mooi en verdoofd. Tijdschr. Psychoanal., 20(4):294-295.
    

(2014). Tijdschrift voor Psychoanalyse, 20(4):294-295

Scènes

Jong, mooi en verdoofd

Linda Dil

De zeventienjarige Isabelle ligt op het strand ergens in Frankrijk. De zee fonkelt azuurblauw, haar huid schroeit onder de brandende zon. Isabelle is rank gebouwd en draagt een bikini. We bespieden haar via de lenzen van een verrekijker: ze kijkt even om zich heen en doet dan haar bovenstukje uit. Dan schuift de verrekijker weg en zien we dat haar broertje Victor aan komt lopen met dit instrument om zijn hals.

Zo begint Jeune et jolie, een film van François Ozon (1967) uit 2013. Jong en knap is Isabelle, die met haar familie in een vakantiehuis verblijft, waar ze zich samen met haar broertje tamelijk afzijdig van de volwassenen houdt. Ze beleeft een vakantieliefde met een Duitse jongen. 's Avonds laat sluipt ze het huis uit, eet een ijsje met hem en laat zich ontmaagden op het strand. We zien hoe ze er als een pop bijligt, we horen haar kreunen uit ongemak en zien dan hoe ze zichzelf van een afstand bekijkt met trieste, starende ogen.

‹De adolescentie, waarin het lichaam volgroeit, is een hormonale tijd›, zegt regisseur Ozon. Zelf heeft hij er geen goede herinneringen aan, hij vond het ingewikkeld en zwaar. ‹Op fysiologisch gebied gebeurt er ontzettend veel en tegelijkertijd voelt men zich als verdoofd. Daarom heeft een puber de neiging om het eigen lichaam soms aan te vallen en grenzen te verleggen, om maar iets te voelen› (website Ozon). Seksualiteit speelt een centrale rol in bijna al zijn films, met bijvoorbeeld een verleidelijke puberjongen in Dans la maison (2012) of de erotische thriller Swimming pool uit 2003.

[This is a summary or excerpt from the full text of the book or article. The full text of the document is available to subscribers.]

Copyright © 2021, Psychoanalytic Electronic Publishing, ISSN 2472-6982 Customer Service | Help | FAQ | Download PEP Bibliography | Report a Data Error | About

WARNING! This text is printed for personal use. It is copyright to the journal in which it originally appeared. It is illegal to redistribute it in any form.